16.10.2024

Iisa Arvelinille 10 000 euroa opintoapurahaa

Media-alan tutkimussäätiö myönsi 24.9.2024 pitämässään kokouksessa Iisa Arvelinille 10 000 euroa opintoapurahaa työskentelemiseen hankkeessa ”Psykososiaalisen vastuullisuuden toimintamalli audiovisuaaliselle alalle ja media-alalle”.

“Psykososiaalisen vastuullisuuden toimintamalli audiovisuaaliselle alalle ja media-alalle”-hankkeen tavoitteena on luoda AV- ja media-aloille uudenlaista, sosiaalisesti vastuullista toimintakulttuuria, jonka painopisteenä on työntekijöiden psykososiaalinen hyvinvointi.

Sosiaalisella vastuullisuudella tarkoitetaan alojen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan ja ihmisiin niiden tuottamien sisältöjen kautta että niiden tekijöihin alojen työkulttuurin kautta. Psykososiaalinen hyvinvointi taas tarkoittaa työn ja tekijän hyvinvoivaa vuorovaikutusta, jossa työkulttuuri vaikuttaa ihmiseen enemmän positiivisesti kuin negatiivisesti sekä työssä että sen ulkopuolella. Tällä hetkellä nämä eivät toteudu tv- ja elokuvatyöntekijöiden sekä digitaalisen median ja perinteisen median parissa työskentelevien voidessa huonosti, sillä nykyiset olosuhteet eivät tue heidän psykologista turvallisuuttaan.

Hanke pureutuu muuttamaan AV- ja media-alojen työkulttuuria ja toimintatapoja konkretian kautta kehittämällä uuden, tekijöiden psykososiaalista hyvinvointia paremmin tukevan toimintamallin. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kehitetään tv- ja elokuva-alalle kohdennettu versio toimintamallista, josta jatkovaiheessa luodaan laajemmin media-alalle digitaaliseen ja perinteiseen sisällöntuotantoon, journalismiin ja tekniseen tuotantoon soveltuva versio. Siten hanke huomioi alojen yhtäläisyydet ja erityispiirteet.

Mallit kehitetään tiiviissä yhteistyössä tekijöiden ja toimijoiden kanssa, jotta ne ovat varmasti hyödyllisiä ja helposti omaksuttavissa. AV-alan toimintamalli kehitetään ja jalkautetaan Aivoliiton ja kansallisen aivoterveysohjelman kanssa yhteistyössä toteutetuissa muutostyöpajoissa. Muutostyöpajojen jälkeen työyhteisöjä tuetaan toimintamallin omaksumisessa seurannan kautta. Näin varmistetaan, että hanke vastaa todellisiin tarpeisiin ja onnistuu luomaan toimintamallin, joka auttaa ja kehittää aloja terveellisempään suuntaan ja synnyttää psykologisesti turvallisempia työyhteisöjä.